Duik in de oudheid, bezoek een kasteel in Ierland!

Bezoek een kasteel in Ierland. Kriskras door het hele land vind je eeuwenoude burchten, ruïnes en middeleeuwse kastelen. Sommige zijn bekend als filmdecor van bijvoorbeeld Game of Trones, andere zijn kasteelhotel. De meeste kun je bezoeken tijdens een rondreis door Ierland.

Echt Ierland

5x kasteel in Ierland

1e kasteel Ierland:
Rock of Cashel, Cashel

Al vanuit de verte zie je dit kasteel liggen. Rock of Cashel is één van de bekendste kasteelruïnes van Ierland. Vanaf het gelijknamige dorpje wandel je in een minuut of tien de heuvel op waar een koning uit Wales in de 4e eeuw zijn intrek nam. Op de heuvel kijk je uit over een groen landschap met grazende schapen en ben je omgeven met grote eeuwenoude kruizen. Een van die kruizen werd in de jaren 70 door bliksem zwaar beschadigd. Het kasteelcomplex bestaat uit een ronde toren die nog in tact is, de St Patricks kathedraal (uit de 13e eeuw) die echt immens hoog is en een kapel met een prachtig fresco uit de 12e eeuw. In ongeveer een uur heb je dit kasteel bezocht. Leuk weetje: Cashel is een verwijzing naar het Romeinse woord ‘Castellum’.

Deze slideshow vereist JavaScript.

2e kasteel Ierland:
Kilkenny Castle, Kilkenny

Iets oostelijker dan Cashel ligt Kilkenny, ook een Middeleeuwse stad. Het kasteel dat hier staat is in een hele andere staat. De eerste vormen van het kasteel werden in de 12e eeuw van hout gemaakt. De schoonzoon van de oprichter verbouwde het tot een echt kasteel. Later werd het gekocht door de Butler familie. Tot 1935 leefde het nageslacht van deze machtigen hier, maar door het vele benodigde onderhoud van dit monument konden ze het helaas niet aanhouden. Voor £50 werd het kasteel aan de stad verkocht. Het interieur wat je nu binnen kunt bewonderen is niet het originele. Daarnaast is er de Butler Gallery te bezoeken. Er zijn doe-het-zelf tours of je kunt met een gids mee.

Tip: combineer een bezoek aan Kilkenny met een bezoek aan Glendalough & Wicklow Mountains

Deze slideshow vereist JavaScript.

3e kasteel Ierland:
Ross Castle, Killarney

Ross Castle in Killarney is alleen een kasteeltoren. Het ligt prachtig aan de rand van Killarney Nationaal Park. Het was voor mij het startpunt voor de fiets/boottocht naar de Gap of Dunloe. De toren is, vergeleken met andere kastelen in Ierland, relatief nieuw. Dit kasteel werd gebouwd in de 14e en 15e eeuw. Bijzonder is de ronde trap, middenin het gebouw. Ross Castle is vooral prachtig gelegen in het National Park. Verderop ligt ook Muckrose House, een landhuis uit de 17e eeuw.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

4e kasteel in Ierland:
Bunratty Castle

Bunratty is weer een heel oud kasteel, het ligt vlakbij Limmerik. In 1251 werd op deze plek een eerste kasteel gebouwd. Door de eeuwen heen heeft dit kasteel natuurlijk ook flink wat verbouwingen gehad. Momenteel is het onderdeel van een openluchtmuseum. Van buiten is het net een grote bunker. Bij de deur wordt je opgewacht door een jonkvrouw. Via een soort eetzaal kom je binnen en in de toren neem je de trap naar de volgende etage. Dan kom je in de grote zaal binnen, deze is echt enorm! Via de torentrappen kom je boven in de slaapkamers en uiteindelijk op de torens boven. Helaas rijkt het uitzicht niet verder dan de bomen. Dwaal daarna zeker door het folkpark, langs de vele huisjes en het sprookjesbos. Leuk weetje: Een van de bekende Ierse zeevaarders Penn was hier gelegerd in de 17e eeuw. Zijn zoon, William, is bekend geworden als ontdekker van Pennsylvania.

Deze slideshow vereist JavaScript.

5e kasteel in Ierland:
King John’s Castle, Limmerik

King John’s Castle is momenteel naast een ruïne een museum en ligt aan het water in Limmerik. Het museum in het naastgelegen gebouw neemt je mee in de 800 jarige geschiedenis waaronder de grote belegering in 1642 waarin dit kasteel een hoofdrol speelde. Daarnaast zijn archeologische vondsten te bewonderen. In het museum ben je zo’n 1,5 uur zoet. Daarna kom je uit op de binnenplaats bij de ruïne. Het geeft je wel een idee van de grootte van het voormalige kasteel. Tijdens mijn bezoek was het relatief rustig, maar vroeger was dit een heel bedrijvig plein. Er liepen wel 600 mensen rond! Op het plein kun je zelf met zwaard in de weer, of je hoofd in een martelwerktuig stoppen. Via de oude torens kun je uitkijken over de stad en rivier. Tip: Limmerik is een leuke culturele stad waar veel andere musea te bezoeken zijn.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Rondreis in Ierland

Maak een rondreis door Ierland en bezoek naast deze kastelen andere mooie plekken. Lees verder op ensannereist over:

 

 

Praktisch voor vakantie Ierland

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Categorieën
Heritage Ierland
Deel dit bericht op...
[jpshare]
Eén reactie op “Duik in de oudheid, bezoek een kasteel in Ierland!”
  1. Sarah Jo Claes schreef:

    Ja, Ierland, daar wil ik nu al zolang naartoe maar elke zomer komt er weer iets tussen. 🙂 In ieder geval, als ik er geraak, bezoek ik zeker een kasteel. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl