Waarom wij herdenken belangrijk vinden

Vanavond om 20.00 uur zijn we stil om de slachtoffers van de Tweede wereldoorlog en allen die daarna streden voor onze vrijheid herdenken. Dat vinden wij belangrijk. In deze blog leggen we uit waarom we dat vinden en laten we je een paar plekken zien waar je de andere 364 dagen per jaar kunt herdenken.

Onze vrijheid is niet vanzelfsprekend. Iets wat we vandaag de dag ons misschien niet realiseren. Gisteren was het de internationale dag van de persvrijheid, dat wij zomaar kunnen bloggen en onze meningen uiten is een groot goed. De manier waarop er voor onze vrijheid 73 jaar geleden vanaf Dday  is gestreden is zo ontzettend belangrijk. Het wrede wat onze opa’s en oma’s als normale mensen in oorlogsjaren meemoesten maken is ongelooflijk. Dit nooit meer. Nu we ons nog kunnen omgeven met de ooggetuigen van toen is het belangrijk om als onze generatie met hen in gesprek te gaan. Te laten voelen wat toen de angsten waren.

Wij van ensannereist vinden het dan ook belangrijk de verhalen te vertellen en nodigen jou uit je te verdiepen in deze geschiedenis en niet alleen op 4 mei 2 minuten stil te zijn, maar ook op de andere 364 dagen eens stil te staan bij de vrijheid.
Je kunt de plekken langs Liberation Route Europe volgen of sta eens stil op een voormalig battlefield, herinneringskamp of museum.
Tweede wereld erfgoed is een rubriek die hier regelmatig de revue passeert en dat zal ook zo blijven. Onderstaand vind je een selectie van plekken die we al bezochten en je aan kunnen raden.

Een selectie van herdenkings en herinneringsplekken:

Jeeptour langs de battlefields van Bastenaken

“Slechts één graad boven nul. De wind blaast scherp langs mijn wang en gelukkig draag ik mijn bril zodat ik niet constant een traanoog heb. “Ik doe dit omdat ik wil dat de jonge generatie weet wat zich hier heeft afgespeeld. Het mag gewoon niet vergeten worden.”

Lees verder

Bastenaken Bastogne Battlefield Tour

Indrukwekkend herdenken: Sunset March in Nijmegen

Het verbaasde mij dat bekenden uit de omgeving Nijmegen de Sunset March niet kende. Iedere avond is er bij zonsondergang een indrukwekkende herdenking op de ‘Oversteek’. 365 dagen per jaar gaan één voor één de 48 lampen aan.

Lees verder 

 

Sunset-March-Nijmegen-herdenken

Sporen van strijd verstopt in het Hürtgenwald

“Metershoge bomen, mos in alle tinten groen, watervallen en snelstromende beekjes. In dit prachtige landschap is het bijna niet voor te stellen dat het bloed tijdens de Tweede Wereldoorlog zo hard gevloeid heeft.”

Lees verder

Indrukwekkend Kamp Amersfoort

“Zij die in de jaren 1940-1945 hier werden omgebracht hebben met hun bloed deze grond geheiligd”, prijkt de tekst op het monument bij Kamp Amersfoort. Al bij het lezen van de tekst kippenvel. Het bezoeken van macabere plekken als dit voormalige doorgangskamp brengt mij altijd tot bezinning.

Lees verder

Groesbeek: strijdtoneel van de bevrijding

Op een koude zaterdagochtend in november maken we ons op voor een Liberation Tour in Groesbeek. Die tour brengt ons langs de battlefields, het Bevrijdingsmuseum en de Canadese begraafplaats. Een stukje Nederland dat in de septemberdagen van 1944 het strijdtoneel was van de bevrijding en een van de luchtlandingsplekken en van waaruit in februari 1945 uiteindelijk de doorslag richting Berlijn kon worden gemaakt.

Lees verder…

Groesbeek - bevrijding - ensannereist

Ik bezocht Auschwitz…

“Ik wilde deze vreselijke plek altijd al eens bezoeken, zodat ik met m’n eigen ogen kon zien wat er gebeurd is op op deze plek en zodat ik (en alle andere bezoekers) dit konden doorgeven aan onze toekomstige kinderen. Want wat hier gebeurd is, mag nooit meer voorkomen. Als je er rondloopt kan je je niet voorstellen dat mensen elkaar aan kunnen doen.”

Lees verder 

Auschwitz kamp !

Meer artikelen op ensannereist

Collegabloggers:

Diana bezocht Concentratiekamp Fort VII in Poznan.

Marcella bezocht Pointe du Hoc in Normandië

 

 

Vind jij herdenken ook belangrijk en waarom? Laat achter in de comments.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Categorieën
Tweede Wereldoorlog
3 reacties op “Waarom wij herdenken belangrijk vinden”
  1. Yvonne schreef:

    Ik vind dit ook belangrijk, hoewel we gisteren niet om 8 uur herdacht hebben… we waren op reis. Overigens juist gisteren de hele dag extra stil gestaan bij de vrijheid, omdat het hier in Letland bevrijdingsdag is op 4 mei. En hier is ’t allemaal toch nog een stuk korter geleden dat de mensen niet vrij waren en daar herinneren best nog wat dingen aan!

  2. Niels schreef:

    Het is goed dat we hier bij stilstaan. Dat we de luxe hebben om te schrijven wat we willen, dat we kunnen reizen waarheen we willen en dat we niet bang hoeven te zijn. Jammer genoeg heeft niet iedereen die luxe en juist daarom is het belangrijk om er bij stil te staan. Een gedeelte van je blogpost heb ik zelf ook bezocht. Het zijn indrukwekkende plekken.

  3. Sanne schreef:

    Het is heel belangrijk om stil te staan bij de verliezen die er geleden zijn. Vrijheid is lang niet zo vanzelfsprekend als je eigenlijk denkt. Ook in deze tijd niet. Ik ben een aantal keer op de Dam geweest, deze keer hebben we thuis herdacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl