De zee zindert door de hele Mesdag Collectie

Aan de langste laan van Nederland, de Laan van Meerdervoort, ligt een museum dat je met recht een pareltje kunt noemen: Mesdag Collectie. In de nieuwe tentoonstelling Zindering van de Zee is hedendaagse kunst gemixt met de 19e eeuwse collectie van onder andere Durbuy en Mesdag.

Mesdag Collectie – Museum in Den Haag

Het echtpaar Mesdag, bekend van het 360 graden panorama, opende eind 19e eeuw in hun eigen tuin een museum. Hendrik Willem had een voorkeur voor Franse kunst en was een echte verzamelaar. Zijn eigen werken kregen vooral bekendheid door zijn zeegezichten, Mesdag was bijna dagelijks op Scheveningen te vinden en schilderde bomschuiten, vissers, golven en de duinen. In het jaar van Feest aan Zee (200 jaar badplaats Scheveningen) doet daarom ook de Mesdag Collectie mee met een bijzondere ‘eigenwijze’ tentoonstelling.

Kriskras door het museum

De Belgische gastconservator Joanna de Vos maakte geen expositie op zaal, maar integreerde de stukken kriskras door het hele museum. Zij zegt hier over: ,,Deze tentoonstelling is een concept waarmee ik de kracht van de zee uit wil drukken. Het gevoel en de kracht die je hebt als je op zee zit. De ontembare zee, niet gebonden aan tijd en ruimte. Dit gevoel, zowel fysiek als mentaal, hoop ik, dat je terugziet.

Hommage aan Bas Jan Ader

De Vos brengt daarmee bovendien een eerbetoon aan Bas Jan Ader,  die met het uitvoeren van zijn kunstperformance ‘In Search of the Miraculous’ in 1975 op zee verdween.  ,,Het mysterie van de zee komt terug in zes hommages, gemaakt van de jaren 70 tot nu. Uitgedrukt in een neonkunstwerk van Nelly Agassi dat het gevoel geeft van een hartslag waarbij Bas Jan nog bij ons is. Ook het gevoel van onderdompeling komt terug.”

Deze slideshow vereist JavaScript.

Internationale kunstenaars

De kunstwerken die De Vos bijeenbracht van onder andere Bill Viola, Nan Goldin, Thierry De Cordier en Jan Fabre, zijn veelal nieuwe creaties of voor het eerst in Nederland te zien. Maar liefst 29 verschillende kunstenaars uit o.a. Israel, Spanje, Verenigde Staten, Frankrijk en Indonesië. Via haar netwerk kon ze bijvoorbeeld aan bijzondere bruiklenen komen uit Russische galeries.  ,,Ik heb veel tijd besteed om het de beste plek in het museum te geven. Zoals een enorme maquette van …. tegenover een werk van Mesdag. Ik plaatste sprookjesachtige objecten in de vitrine. En je vindt video-installaties naast 18e eeuwse kunst.” Een van de kunstenaars is ook bij de opening aanwezig en vertelt: “Mijn oom is ook verdwenen op zee. Een mysterie en trauma binnen onze familie. Eindelijk kon ik dit vertalen in een stel kleine kunstwerken, die nu naast het zeegezicht van Durbuy hangt.”

Ook in de tuin zijn twee kunstwerken te vinden. In de voortuin hangt een enorme foto van twee handen. Er is iets met deze handen, ze zijn namelijk een uur gerimpeld in water. Hierdoor hebben ze de bekende rimpels. Deze rimpels krijg je als je lijft ergens grip op wilt houden. In de achtertuin zijn er twintig strandstoelen geplaatst. Deze lijken steeds kleiner te worden en te verdwijnen in de horizon. Maar dit keer is het geen gezichtsbedrog, de stoeltjes worden steeds kleiner tot een poppenstoeltje.

Waarom is deze tentoonstelling een aanrader?

Zindering van de Zee is dus een aanrader omdat de tentoonstelling kriskras door het museum loopt. Dat laat je anders naar de bestaande vaste collectie kijken. Geven een mooi contrast van oud versus nieuw. De tentoonstelling Zindering van de Zee is te zien tot 6 januari 2019.

Tip: Voor een koffie, ontbijt of lunch ga je na afloop naar Cafe Blossom, direct aan de overkant!

Bezienswaardigheden in Den Haag

Bezoek naast de Mesdag Collectie ook de andere musea en bezienswaardigheden in Den Haag:

Disclaimer: Ik bezocht deze tentoonstelling op uitnodiging. 

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
4 reacties op “De zee zindert door de hele Mesdag Collectie”
 1. Lizzie schreef:

  Dat moet idd niet verkeerd zijn. Er hangen vast prachtige werken.

 2. Jenny schreef:

  Dat klinkt als een interessante tentoonstelling!

  Grappig dat de Laan van Meerdervoort de langste laan van Nederland is. Dat wist ik niet. Ik ken de straatnaam vooral van de Indonesische ambassade 🙂

 3. Ik heb hier meerdere mensen over gehoord. Toch ben ik eigenlijk nooit zo enthousiast om naar musea te gaan… ik vind het vaak tegenvallen. Niet mijn ding dus. 🙂

 4. Mirre schreef:

  Wat een schitterende collectie op een heerlijke plek. Hier zou ik ook weleens naartoe willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl