Varend Corso Westland: deze bont versierde parade moet je zien!

Één weekend per jaar gaat ieder gesprek in het in Westland maar over één ding: het Varend Corso. Nee, het corso is niet suf, oubollig en alleen een paradepaardje van de Westlandse tuinbouwsector, het is echt een leuk evenement voor jong en oud!

Bezoek het Varend Corso evenement in Westland

In 2019 op vr 2 t/m zo 4 augustus 2019

Wat is het Varend Corso? Ik kan me goed voorstellen dat je nog nooit van het Varend Corso gehoord hebt. Al 21 jaar wordt dit evenement in Westland (gebied tussen Den Haag/Delft/Rotterdam) georganiseerd en trekt het zo’n 500.000 toeschouwers. Wellicht ken je het bloemencorso in de Bollenstreek wel? Daar rijden praalwagens ook een route van Leiden naar Haarlem. Alleen hier in Westland gaat de optocht niet over land maar te water

Een stoet van circa 40 schepen vaart door de wateren van Westland richting Delft, Vlaardingen en Den Haag. Aan de waterkant strijkt jong en oud neer om naar de boten te kijken. Alle boten zijn bont versierd met producten uit de kassen; bloemen, planten, tomaten, paprika’s, aubergines en bloemkolen en de beste arrangeurs (bloemschikkers) werken mee. Op de meeste boten staan acteurs, bands of een koor. Kortom pak je kleedje, je stoel en ga het zien!

Persoonlijke favorieten – Varend Corso editie 2018

Ieder jaar heeft het Varend Corso een thema, dit jaar was het thema Helemaal Hollands. Alle deelnemende boten maken hun arrangement in deze stijl. Van Gouden Eeuw tot Nieuwjaarsduik, de Fabeltjeskrant en Flodder. Uiteraard had ik mijn persoonlijke favorieten. ‘Tulpenwereld’ was werkelijk prachtig gestoken, ook de Fabeltjeskrant was met de kostuums prachtig! Heel Holland Feest schoot confetti af en was ook prachtig gedecoreerd met een taart. De Hoekse boot rondom het thema Familie Flodder had hele leuke acteurs en uiteraard kreeg de boot ‘Feest aan Zee’ van mijn andere opdrachtgever mijn trots!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hoe is het Varend Corso ontstaan?

De ontstaansgeschiedenis van het Varend Corso hangt nauw samen met de tuinbouw. Eind 19e eeuw startte de eerste tuinders met het kweken van druiven. Om de oogst te bevorderen bouwden zij een kasconstructie. De druiven werden met schuiten naar de veiling gebracht. Druiven kweken is een arbeidsintensieve aangelegenheid en geeft bovendien maar één oogst per jaar.

Sta versteld van het ambacht en de historie bij druivenkwekerij Sonnenhoek in het Westland

De eerste tuinders startte daarom met het telen van bloemen, planten, tomaten en paprika’s. Inmiddels wordt het landschap van Westland getekend door het glas. Als bezoeker zie je nauwelijks wat er daarbinnen gebeurt. Maar enkele malen per jaar presenteert de sector zich. Zoals bij de Nationale Zomerbloemententoonstelling en dus het Varend Corso.

In beeld: Kleurrijke Bloemententoonstelling in de Oude Kerk van Naaldwijk

Deelnemers Varend Corso

Bijna ieder Westlands dorp (wij noemen dat kernen) neemt deel aan het Corso en ook omliggende gemeenten en grote bedrijven presenteren zich met een eigen boot. De eerste boten in de optocht zijn van het kindercorso en de stoet wordt afgewisseld met speciale muziekboten met fanfares, bands en koren. Het duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur voordat de hele parade voorbij is. Aan de mooiste boten worden prijzen gegeven.

Bekijk de route op de website

Bezoek Westland

Het Varend Corso is een goede reden om het Westland te bezoeken. Ik geef je in dit lijstje nog meer tips voor een bezoek aan de mooiste regio van Nederland. En anders kun je de agenda van Bezoek Westland raadplegen! 

😉

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
2 reacties op “Varend Corso Westland: deze bont versierde parade moet je zien!”
  1. Nou hoe leuk is dit!! Elk jaar komt bij mij voor de deur het bloemencorso voorbij. Hier heb ik nog nooit van gehoord, maar wat ziet het er onwijs leuk uit!!!

  2. ivonne schreef:

    Ik las er pas ook over en nu kom ik het bij jou tegen. Lijkt me best leuk om eens te zien, net als een bloemencorso ook nog steeds op mijn verlanglijst staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl