10x leuke dingen doen in het Westland

“Het Westland, wat valt daar nou te beleven. De stad daar gebeurt het.” Ik krijg dit als Westlander vaak te horen als ik uitleg waar ik vandaan kom. Hier is zeker genoeg te beleven en de regio biedt meer dan kassen. De 10 leukste dingen op rij!

1. Het mooiste fietspad: van Hoek van Holland naar Kijkduin

Fietsen kun je zeker in het Westland. Mijn favoriete route is van Hoek van Holland richting Kijkduin. Vanaf Monster loopt er een vrij nieuw pad op de eerste duinenrij. Als er niet te veel wind staat is dit een prachtige route! Je passeert de Zandmotor en de eerste strandopgangen van Den Haag. In Kijkduin daal ik de duinen af en fiets dan door de duinen bij de watertoren van Monster. Hier lopen wilde paarden rond en vind je op de terugweg uitkijkpunt de bloedberg. Je kunt uiteraard ook vanaf Den Haag dit rondje fietsen.

Tip: Je kunt ook in het Westland gaan fietsen voor je bloemen of eten!

2. Heerlijke strandtenten: the Coast & Elements Beach

Uiteraard is het strand een van de pluspunten van het Westland. Zelf woon ik op 800 meter van het strand. Als ik bij The Coast even ‘een bakkie’ ga doen waan ik me absoluut net op de Waddeneilanden. Je kunt hier ook heerlijk lunchen of feesten. Mijn andere favoriet is Elements Beach. Hier is het credo: good vibes. Een heerlijke Balinese en hippiesfeer, net of je op vakantie bent, maar dan op een kilometer van huis!

 3. Plukkerij de Framblij

Verse groenten en fruit zijn natuurlijk een van de exportproducten van de regio. Bij Plukkerij de Framblij kun je je eigen vruchten zoals aardbeien en bessen uit de kas plukken. De doosjes hebben een vaste prijs en daarna kun je ook bij de theetuin lekker wat drinken. Ze hebben verse frambozenlimonade.

Leuke dingen WestlandIMG_4144

4. Varen met de Gantel

Vroeger werd de oogst van de kassen per water op een platte schuit vervoerd naar de veiling. Het Westland heeft dus volop waterwegen. Tegenwoordig gaat de oogst natuurlijk over het land maar de sloten en vaarten zijn gebleven. Stap aan boord van een van de rondvaartboten van de Gantel en laat je door de schipper alles vertellen.

5. Verse druiven

Een van de vruchten die in het Westland nog op ambachtelijke wijze geteeld worden zijn druiven. Bij Druivenkwekerij Sonnehoeck leer je de typische smaakvolle druif uit de streek tot de pit goed kennen. De enthousiaste vrijwilligers vertellen je alles over het krenten en oogsten.

Leuke dingen WestlandIMG_7777

6. Het Staelduinse bos

Behalve het stuk natuur van strand en duinen, is ook het Staelduinse bos prachtig. Dit bos werd op een voormalig stuk duin aangeplant. In de Tweede Wereldoorlog was het een van de kwartieren van de Duitse bezetters. Je vind dan ook veel bunkers in dit gebied. Bezoek het bezoekerscentrum d’Oude Koestal en kom van alles te weten over de vleermuizen en soorten paddestoelen.

Leuke dingen WestlandDSC_0246 Leuke dingen WestlandDSC_0280

7. Heilige Geesthofje in Naaldwijk

Een echt pareltje verstopt in Naaldwijk is het Heilige Geesthofje. In opdracht van Frederik Hendrik van Oranje, een van de stadhouders, liet dit hofje bouwen voor 15 arme oude mannen en vrouwen. Het kapelletje is nu populair voor trouwerijen.

8. Bakkie fietsen, solextour of een kevertour

Dan zijn er natuurlijk nog allerlei mogelijkheden om het Westland te verkennen. Met bakkie fietsen rij je op de fiets met een grote bak voorop langs allerlei tuinderijen waar je de verse producten meeneemt. Op een ouderwetse solex kun je ook een tour maken of wat dacht je van een kever?
Solextour Westland14453926_1217093471696929_833938280_o

9. Het gezelligste plein: het Marktplein

Ons eigen Marktplein in (‘s-Gravenzande red.) is wat mij betreft wel het gezelligste plein van het Westland. Hier vind je brasserie de Buren, ijssalon Il Bianco, eetcafé de Witte, mijn kapper en nog een aantal restaurants. Gewoon een fijne plek en ik kom er altijd bekenden tegen.

Leuke dingen WestlandIMG_4257

10. Het Varend Corso

Op de eerste zaterdag van augustus loopt het hele Westland uit voor het Varend Corso. Varend wat, zul je je afvragen? Door het waterrijke Westland vaart een tocht van zo’n 60 boten die opgemaakt zijn met bloemen, groenten en fruit. Ieder jaar is er een thema en veel entertainment op de boten. Dus plof je met een goedgevulde koelbox voor een paar uurtjes neer in de waterkant.

Meer in het Westland

Benieuwd wat je nog meer in het Westland kunt doen en beleven?

Overnachten bij deze route

Kortom het is helemaal goud in het Westland 🙂

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

3 reacties op “10x leuke dingen doen in het Westland”
  1. Marja schreef:

    Het zou prettig zijn als er adressen bij zouden staan.

  2. Melissa schreef:

    Superleuk om te lezen, allemaal bekende plekjes! Een tochtje met een Westlandse schuit mag inderdaad niet ontbreken tijdens een bezoekje aan het Westland 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl