Fietsen door Nationaal Park de Hollandse Duinen, van Hoek van Holland naar Kijkduin

Vaak sta ik er helemaal niet bij stil, maar ik woon op enkele honderden meters van een nationaal park. Hoewel de Hollandse Duinen bijna de hele duinzone van Hoek van Holland tot Hillegom in de bollenstreek beslaat deel ik een mooie fietsroute van Hoek van Holland tot Kijkduin met je. 30 kilometer in totaal. Andersom fietsen kan natuurlijk ook.

Bekijk de route hier digitaal

Fietsen door de Hollandse Duinen 

Sinds het najaar van 2019 rijdt de metrolijn vanuit Rotterdam naar Hoek van Holland Haven. Vanaf hier fiets je de Strandweg en de Badweg uit voordat je aan een fietstocht kunt beginnen. Neem net voordat je de boulevard oprijdt op de Badweg rechts het fietspad. Hier fiets je een prachtige route over de eerste duinenrij. Dit stuk fietspad een populairder pad.

Na de eerste vijf kilometer kom je bij Slag Vlugtenburg. Ga hier zeker even linksaf want je hebt hier zo’n mooi uitzicht op de duinpan. En drink een koffie bij de superfijne uberchille strandtent (en mijn favoriet) Elements Beach. Als je dan weer bent aangesterkt voor eerst het klimmetje over de duinen ga je bij Slag Vlugtenburg even met een lusje naar beneden en fiets je langs een dijkje.

De Banken & Arendsduin

Je komt aan de linkerkant langs de Banken, twee plassen waar veel vogels zitten. Wil je onderweg nog iets te snacken, dan moet je even rechtsaf naar ’t Kommaatje, een Febo-automaat voor tomaten en snackkomkommers. Bij het 2e strandslag Arendsduin ga je naar boven en neem je een stuk van mijn favoriete fietspad. Hier is het meestal zo stil dat je door het ruisen van de zee (en die maakt veel herrie) de vogels hoort fluiten. Je fietst echt door het duin. Er is een heel mooi bankje dus ga er zeker even zitten om van het uitzicht te genieten.

De Zandmotor

Met een lusje kom je daarna bij Ter Heijde, een pittoresk dorpje. Je herkent het aan de kanonnen die hier middenop staan. Wil je nog iets snacken? Ook hier vindt je een Febo-automaat, dit keer voor kersen aan je rechterhand. Na een paar honderd meter kun je een nieuw fietspad aan je linkerhand vinden, deze gaat omhoog. Weer fiets je over het hoogste duin. Je passeert eerst het strandpaviljoen van The Coast en ziet daarna de Zandmotor al liggen. Dit zandeiland werd bijna 10 jaar geleden opgespoten voor de kust als deltawerk. Je herkent het aan het meertje en de toren die erop staan. Kijk ook zeker even of je kunstwerken van Nico Laan ziet. Deze fotograaf speelt regelmatig met zand in cirkels of grafische werken.

Kijkduin

Je fietst als maar door tot je het bord ‘Welkom in Den Haag’ passeert. Je komt bij de eerste Haagse strandopgangen en ziet bij helder weer Scheveningen al liggen. Helaas is Kijkduin zelf momenteel een grote bouwput, in de toekomst moet het er weer erg mooi worden. Er zijn dus momenteel niet veel zaken te vinden. Bij Kijkduin maak je een lusje naar de ‘Westduinen’, het fietspad start aan de Machiel Vrijenhoeklaan. De natuur van de duinen is hier weer heel anders!

Tip: Wil je nog iets bijzonders zien? Ga dan even langs bij de krater Het Hemels Gewelf.

Schelpenpad, Bloedberg en Herkenrath kelder

Rijdt dit meer beschuttere fietspad uit tot je bij het Schelpenpad komt. Hier fiets je weer iets landsinwaards en neemt dan het pad richting Monster. Onderweg kun je weer stoppen om de Bloedberg te beklimmen een mooi uitzichtpunt. Hier werden werklozen aan het begin 1900 aan het werk gezet om deze 11 meter hoge uitkijkpost te maken. In Monster kun je nog één aftakking maken, naar de grafkelder van de familie Herkenrath. De liefdesgeschiedenis van Leon en Juliette is in het Boekenweekgeschenk van dit jaar door Annejet van der Zijl (o.a. Sonny Boy en de Amerikaanse Prinses) beschreven. Leon gaat als gelukszoeker naar Amerika en wordt daar verliefd op zijn vriendin Juliette. Hij neemt haar als afrovrouw mee naar het landgoed Geerbron op Monster. 

‘t Louwtje naar Hoekse bosjes

Daarna fiets je een stuk langs de Nweg van Monster naar ’s-Gravenzande tot je bij ’t Louwtje bent. Louw betekent in het dialect ‘wind’, dus reken maar dat je hier nog een pittig stukje moet trappen. Hier ga je het fietspad over de Noordlandselaan in een typisch tuinderslaantje. Je komt zo weer bij de Camping in Hoek van Holland en via de Hoekse bosjes bij de Strandweg uit. Je ziet de waterweg al liggen. Bij het Vispaleis kun je jezelf trakteren op een heerlijk vers gevangen visje! Of bezoek het voormalige Fort, ook pal aan de Waterweg.

Fiets huren Hoek van Holland

Helaas zijn er na het wegvallen van het NS-station in Hoek van Holland ook geen OV-fietsen meer te huur. Je kunt wel buiten de spits je fiets meenemen in de metro. Maar tijdens de pandemie wordt toeristisch reizen met het OV afgeraden en zijn fietsen niet toegestaan in de metro. In Hoek van Holland dorp vind je wel verschillende fietsverhuurders. In Den Haag kun je uiteraard vanaf Den Haag Centraal wel een OV-fiets oppikken of een Haagse stadsfiets huren.


Vaak sta ik er helemaal niet bij stil, maar ik woon op enkele honderden meters van een nationaal park. Hoewel de Hollandse Duinen bijna de hele duinzone van Hoek van Holland tot Hillegom in de bollenstreek beslaat deel ik een mooie fietsroute van Hoek van Holland tot Kijkduin met je. 30 kilometer in totaal. Andersom fietsen kan natuurlijk ook.

Meer in het Westland

Benieuwd wat je nog meer in het Westland kunt doen en beleven?

Overnachten bij deze route

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
11 reacties op “Fietsen door Nationaal Park de Hollandse Duinen, van Hoek van Holland naar Kijkduin”
 1. Denise schreef:

  Hé, leuk, ik wilde nog een blog over het volgende stukje doen. 🙂

 2. Lizette schreef:

  Wat een mooi gebied! Grappig als je er zo dichtbij woont dat je haast vergeet hoe mooi het is. Fijn dat je de hele route zo duidelijk beschrijft. Als we een keer in de buurt zijn, lijkt het me super leuk de.e route te fietsen. Je foto’s zijn in ieder geval schitterend!

 3. Anouk schreef:

  Dit is weer een mooi stukje Nederland. Leuk dat je al die automaten met fruit onderweg tegenkomt. Er zijn diverse bezienswaardigheden onderweg te bezoeken, dat maakt het een interessante fietstocht.

 4. Janet schreef:

  Wat een heerlijke plek om te wandelen en te fietsen. En vooral die strandtent, daar zou ik wel bij willen komen hoor. 🙂

 5. Kelly schreef:

  Wat heerlijk dat je zo dicht bij dit Nationale Park woont. Lijkt me heerlijk om daar in de buurt te wonen. Ik moet toch wel even rijden voordat ik bij een Nationaal Park ben.

 6. Leuk! Ik fiets ook graag door de duinen, maar zit een stukje noordelijker dus fiets vooral rond Zandvoort. Maar je foto’s zien er prachtig uit dus misschien toch maar eens wat zuidelijker gaan proberen!

 7. Aniek schreef:

  Ik wil hier volgende maand ook fietsen! Fijn om jouw tips te lezen! Lijkt me een prachtig stukje fietsen door de duinen.

 8. Yvonne schreef:

  Wat een mooie fietstocht! En die lekkere Nederlandse wolkenluchten.. heerlijke foto’s, krijg spontaan zin om daar ook een rondje te gaan doen. 🙂

 9. Denise schreef:

  Het mooiste Nationale Park van Nederland! Ik was er gisteravond nog! Echt een plek om nooit genoeg van te krijgen!

 10. Wauw, wat een ontzettend mooie omgeving. Prachtige luchten <3 Ik zou daar regelmatig fietsen als ik er in de buurt woonde. Ik heb Nationaal Park Drentscha Aa op ongeveer 30 kilometer afstand en daar fiets en wandel ik ook graag.

 11. Linda schreef:

  In dit stuk van Nederland ben ik nog nooit geweest, maar zo te zien moet daar verandering in komen. Deze fietstocht klinkt geweldig, lekker veel afwisseling, niet te lang en ook zeker niet te kort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl