Leukste stukje Kaapstad: V&A Waterfront, tips en bezienswaardigheden

Wat mijn favoriete stukje Kaapstad was? V&A Waterfront! Ik ben er maar liefst drie keer geweest, zo leuk vond ik het. Er hangt een nautisch en hip sfeertje die mij erg aansprak. Bovendien vertrekken hier de boten naar Robbeneiland.

Waterfront heeft zich de laatste jaren ontwikkeld en dat is goed te zien in de architectuur. Het was een van de stops eerder dit jaar tijdens Volvo Ocean Race. De Britse prins Albert gaf opdracht voor de ontwikkeling van dit stuk haven eind 19e eeuw. V&A staat dan ook voor Victoria (zijn moeder) & Albert. Maar de hedendaagse ontwikkeling is er goed te zien. Zo is er een hotel in pakhuisstijl maar met een prachtige gevel van glas.

Waterfront hoort bij de top 5 bezienswaardigheden Kaapstad

 1. Uitzicht op de Tafelberg in Kaapstad

Vanaf Waterfront heb je het vanuit de stad het mooiste uitzicht op de Tafelberg. Hij staat hier zelfs ingelijst in een National Geograhiclijst. Soms ligt er een tafelkleed van wolken over de berg. Soms steekt het zwarte massief fel af tegen de blauw horizon. Soms is er zoveel mist dat je hem helemaal niet ziet. Altijd weer een verrassing dus!

Deze slideshow vereist JavaScript.

 1. Straatmuzikanten op Nobelsquare

Op het pleintje naast de foodmarket spelen de hele dag straatmuzikanten. Zo speelde er een jonge jongen, ik denk 14/15 en hij was echt heel goed! Hij won echt het publiek met zijn gitaarspel, didgeridoo en liedjes. Sommige covers, andere eigen werk. Hij maakt veel vlieguren, want ik heb hem meerdere keren daar gezien. Op dit pleintje staan ook de beelden van de vier Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaars voor de vrede : Nelson Mandela, Desmond Tutu, FW de Kerk en Albert Luthuli.

 1. V&A Food Market

Je kent vast het concept, een enorme loods vol met eetstandjes. Hier vind je allerlei Afrikaanse gerechten, maar ook sushi, thais en pizza. Standjes met vers excotisch fruit, kokosnoot. Ook heb ik hier de lekkerste koffie van Kaapstad gedronken. Let op bestel geen cappucino, want dan krijg je koffie met slagroom. En verder zijn de wijntjes (uit Stellenbosch) aan te raden. Je kunt binnen eten (boven) of het meenemen naar de waterkant. Wel oppassen voor de meeuwen 😉

 1. The Watershed

Achter de foodhal ligt The Watershed. Een overdekte souvenirmarkt waar je “lokale” souvenirs kunt scoren. Het lokale moet je wel met een korreltje zout nemen. Maar het ziet er mooi uit en de meeste souvenirs zijn erg kunstig. Zoals zeefdrukken, kunstwerkjes vanuit hout, met kralen, of recycled materiaal. Zoals weefwerk van telefoondraden of beeldjes met oude blikjes. Het is een mooi opgezet complex en je wordt niet overvallen door opdringerige verkopers. De prijzen liggen wel hoger dan dat je het op de markt zou kopen.

 1. Boot naar Robbeneiland

De boot naar Robbeneiland vertrekt ook vanaf Waterfront. Bij de rode klokkentoren ligt de terminal. Tickets moet je wel vooraf reserveren en dan niet zoals ik het ongeluk hebben dat deze geannuleerd wordt door ‘technische omstandigheden’. De ervaring hoe Robbeneiland was moet ik je dus schuldig blijven.

 1. Zeehonden spotten

In de haven duiken volop zeehondenkopjes op. Als je dus tijd hebt, ga even zitten aan de kade en kijk of je de guitige kopjes boven ziet komen. En omlijst met een concert van de meeuwen, jeetje wat kunnen die krijsen.

 1. Zonsondergang kijken

De zonsondergang zie je als je aan de andere kant van het Waterfront bent. Aan de kant van het stadium. Ook hier ligt een boulevard en een kleine vuurtoren waar je een mooi uitzicht hebt. Langzaam doemen dan de lampjes van de stad op. En daarna zoek je een van de hippe clubs op.

8. Restaurants en cafes Waterfront Kaapstad

Ik heb dus een paar keer gegeten en geborreld bij Waterfront in Kaapstad. Naast de Foodmarket vond ik deze een aanrader:

 • Den Anker, een classy Belgische brasserie met terras aan de haven. Ik heb hier met een Vedett White (favoriete biertje) zowel de moules friet als een burger op.
 • Sotano, dit meer mediterrane restaurant ligt richting de vuurtoren. Ik at hier echt een verrukkelijke tonijnsteak! Met een bijpassend Zuid-Afrikaans wijntje.
 • Ferrymans Tavern, een gezellige biergarten met live muziek. Ik heb hier geborreld.

 

Genoeg te doen dus op V&A Waterfront. Mocht je nog meer vertier willen, bezoek dan de enorme shoppingmalls. Hier vind je de ketens zoals H&M, Superdry, Havainnas. Let wel even op wanneer de Afrikanen hun payday hebben gehad, dan is het extraaa druk. Er is ook nog een Oceanium en uiteraard het Reuzenrad.

Bezienswaardigheden Kaapstad

Ben je benieuwd naar alle bezienswaardigheden in Kaapstad? Lees deze blog van ensannereist met alle tips.

Zoek hotels in KaapstadBooking.com

Handige reistips voor Kaapstad

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Categorieën
Kaapstad Zuid-Afrika
Deel dit bericht op...
[jpshare]
2 reacties op “Leukste stukje Kaapstad: V&A Waterfront, tips en bezienswaardigheden”
 1. Filosopete schreef:

  It is sad that this venue has become commercialised and internationalised to the point where many foreign tourists say “it is just another mall. ” Sadly, no traditonal local cuisine is sold in restaurant and even what is made of local ingredients, still doesn’t represent what we eat in our homes in Cape Town & surrounds. Try Loop Street and Breë Street, between Strand & Waal, as in that block you will find more authentic things to see and do. Don’t forget the upper end of Main Rd, Sea Point. There also is a nice eco-park with indigenous fynbos opposite the lighthouse in Mouille Point, complete with a little restaurant. But pack a picnic and enjoy the great outdoors.

  The search for a restaurant that serves traditional Boland food is still on, a cuisine that represents Dutch cooking with Malay influences. Really delicious, if ever you can find it.

 2. Kelly schreef:

  Ik vind de Waterfront ook ontzettend leuk! Iedereen roept altijd dat het zo ‘fout toeristisch’ is maar ik vond het echt een leuke plek. Robbeneiland ben ik wel geweest, maar dat was iets eenmaligs. Indrukwekkend maar de boot vond ik echt vreselijk (zo ziek!!!) Ook heb ik het aquarium bezocht maar dat vond ik eerlijk gezegd tegenvallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl