Wijn proeven in Stellenbosch, dagexcursie vanuit Kaapstad

Zuid-Afrika is natuurlijk bekend om de wijnen. Het overgrote deel komt uit Franschhoek en Stellenbosch. Op zo’n 35 minuten van Kaapstad ligt de laatst genoemde regio. Met Wine Flies ga ik de hele dag op pad langs vijf verschillende wijnhuizen, want ik wil natuurlijk niet de BOB hoeven zijn vandaag.

Wijnexcursie Stellenbosch, Kaapstad

autohuur Zuid-Afrika

Landgoed Vergenoegd Stellenbosch

De eerste stop is om 9.30 uur al bij landgoed Vergenoegd. Een oude boerderij met hieromheen wijngaarden. De oogst is al geweest maar we worden rechtstreeks naar de wijnproeverij geleid. Even na half 10 drink ik de eerste slokken. Naja drinken is verkeerd, in vijf stappen doorlopen we de proeverij. Walzen, kijken, ruiken, een slokje door je mond laten glijden en weer uitspugen om de nasmaak te bepalen. We beginnen bij wit, dan naar rose en eindigen met een diep rode wijn. Na de eerste vijf moeten we ons naar buiten haasten voor de duckparade. Eenden worden namelijk gebruikt tegen slakken en ongedierte in de wijngaarden. En iedere dag gaan zij in een ware parade het land op. Een komisch gezicht!

Deze diashow vereist JavaScript.

Lovane boutique wines Stellenbosch

We worden naar de volgende bestemming gebracht, Lovane Boutique Wines. Zoals de naam al doet vermoeden, een meer boutique wijnhuis. De locatie is dan ook veel kleinschaliger en chiquer dan Vergenoegd. We nemen een kijkje in de wijnkelder bij de enorme vaten. In de wijnbar krijgen we de wijnen met een bijpassende chocola aangereikt. Hmmm…

De Schildpad Stellenbosch

Op naar de lunch, in stijl uiteraard. De schildpad kijkt uit over de, nu redelijk, kale heuvels omdat de oogst gedaan is. Hier krijgen we uitgebreide lunch met bijpassende wijnen. Vier in totaal! Een goede maaltijd hadden we ook wel nodig hoor na al die alcohol op de vroege ochtend.

Warwick Estate Stellenbosch

De vierde stop die we maken is bij Warwick Estate. Het favoriete chateau van mr James Bond, Daniel Craig, althans dat vertelt mijn Lonely Planet. Warwick Estate is het levenwerk van een vrouw, met smaak dus. Hier proeven we zes wijnen, hard werken dus! En ontdek ook mijn favorieten sofar. The First Lady is een hele reeks, waarbij de Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon scoren! De tuin is hier ook prachtig met een groot beeld van kraaltjes van Nelson Mandela. Als je zelf op wijntour gaat zou ik deze zeker bezoeken. Omdat ik nog 2,5 week verder reis, lijkt me het geen goed idee om hier een koffer vol in te slaan. Gelukkig vind ik ze later nog op het vliegveld.

Deze diashow vereist JavaScript.

Mitre’s Edge Stellenbosch

Het laatste wijnhuis is er eentje die letterlijk aan huis ligt. Deze dame heeft een rijk cv opgebouwd in de wijnindustrie en is haar eigen wijnhuis Mitre’s Edge begonnen. Ze produceert in hele beperkte oplage, en doet alleen aan directe verkoop. Wel kreeg ze voor haar wijnen hele goede awards. Zeker een aanrader voor de kwaliteit. In de kelder proeven we de wijnen met bijpassende kazen. Heerlijk! Viognier is haar best bekroonde, een witte wijn die je zeker eens moet proeven als je hem op een wijnkaart spot.

 

Excursie wijntour Stellenbosch vanuit Kaapstad

Wine flies, when youre having fun! Ik maakte deze wijnexcursie vanuit Kaapstad met Wine Flies en boekte dit via mijn hostel. Ik proefde 25 wijnen met bijpassende chocola en kazen, uitgebreide lunch. De hele dag werden we met een klein groepje van 9 rondgetoerd door een enthousiaste gids met prima muziek en een pubquiz onderweg. Aanrader dus!

Bezienswaardigheden Kaapstad

Ben je benieuwd naar alle bezienswaardigheden in Kaapstad? Lees deze blog van ensannereist met alle tips.

Zoek hotels in KaapstadBooking.com

Handige reistips voor Kaapstad

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

4 reacties op “Wijn proeven in Stellenbosch, dagexcursie vanuit Kaapstad”
 1. Aniek schreef:

  Ik ben meer van de europese wijnen, maar wie weet zou ik na zo’n wijntrip wel om zijn. 😉

 2. Lizzie schreef:

  Wat een zalige plek moet dit toch zijn. Ik ben nog niet eerder in Kaapstad geweest, maar het lijkt me super!

 3. Annemarie schreef:

  25 wijnen geproefd?! Wauw. 🙂 Ik heb ook ooit een (kleine) wijnproeverij gedaan in Stellenbosch, erg leuk. Prachtige omgeving ook.

 4. Jenny schreef:

  Het is dat ik geen wijn drink… de productie vind ik echter machtig interessant.

  In Zuid-Afrika heb ik geen wijnboerderij bezocht, maar wel in Argentinië. Maar 25 wijnen, wat een aantal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

© copyright ensanne.nl