Fietsen naar Kaap de Goede Hoop

Hoe kun je Hollandser naar de plek waar wij als Nederlanders zoveel sporen nalieten? Juist op de fiets! Dus boekte ik een dagtour naar ‘Cape Penisula’ en stapte op de stalen ros door een prachtig nationaal park naar het meest zuidelijke puntje.

Dagtrip vanuit Kaapstad

Ik weet nog goed dat ik tijdens de geschiedenislessen op de basisschool al de prachtigste verhalen te horen kreeg over Nederlanders die met een VOC-schip naar de ‘oost’ vaarden. Ze meerden aan bij Kaap de Goede Hoop. Een van die Nederlandse vaarders was arts Jan van Riebeeck. Hij vestigde in 1652 een post hier, ongeveer op de helft van de reis. Zo ontstond de Zuid-Afrikaanse kolonie van Nederland. Nu hier niets meer van te zien.

Kaap de Goede Hoop is onderdeel van Table Mountain National Park. Het schiereiland begint letterlijk achter de Tafelberg (#) en strekt zich helemaal uit naar het zuiden. Je kunt de Kaap prima in een dagtrip vanuit Kaapstad bezoeken. Ik koos voor een dagtrip via Daytrippers, maar er zijn tientallen tours te vinden vanuit de stad. Daytrippers haalde me op in het hostel en samen met een klein busje vol andere reizigers gingen we op pad. Achter het busje hing een speciale aanhanger met de fietsen. Behalve Kaap de Goede Hoop bezoeken we die dag ook het zeeleeuweneiland Duiker Island en de Pinguïns bij Boulders Beach. (Maar daarover in een andere blog meer!) Je bent dus echt een hele lange dag op pad en wordt door een uitstekende gids begeleidt. Een picknicklunch in het National Park is inclusief en ook de entreefees zijn inclusief.

Vanaf de entree van het Kaap de Goede Hoop Nature Reserve krijgen we onze fietsen uitgereikt. Daarna mogen we verder door fietsen door het park. We krijgen wel wat instructies mee, want we moeten links fietsen en daarnaast kunnen we wild tegenkomen. In het nationale park leven zebra’s, wilde struisvogels en de gevaarlijkste: baboons. Inderdaad de struisvogels spot ik na zo’n tien minuten fietsen. De route slingert door het prachtige park, waarbij je zowel aan je linker- als rechterhand zee ziet liggen. In de verte zie je de vuurtoren al opdoemen. Maar wij stoppen halverwege bij het museum. In het museum liggen vooral wat archeologische schatten en is wat informatie over de flora en fauna in het gebied. Hier wordt ons de picknick verzorgd, broodjes, pastasalade, fruit, sapjes, echt goed verzorgd.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Vuurtoren bij Kaap de Goede Hoop

Vervolgens trappen we verder tot aan de vuurtoren. De fietsen leveren we hier weer in bij de gids en het busje. Wij kunnen verder naar boven. Om de vuurtoren te bezoeken zijn er twee opties. Je kunt met het kabeltreintje of lopen; een enorm steile trap. Ik kies na die fietstocht toch maar voor de luie versie. Daarna moet ik nog wel wat treden op om daadwerkelijk bij de vuurtoren te staan. Het waait hard, maar het uitzicht is waanzinnig! De zee kleurt groen / blauw, zo mooi en oneindig! Ik had verwacht hier nog wel een certificaat te kunnen kopen zoals je op Cabo de Roca ook kon doen, maar verder dan een magneet kom ik niet.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het zuidelijkste puntje van het continent Afrika 

Voor het echte zuidelijkste ‘kaappuntje’ moeten we nog verder reizen. De weg slingert naar beneden, we zitten ondertussen wel weer in het busje. Uiteindelijk staat er een houten bord met de coördinaten. Zo fout als het maar kan, gaat iedereen er toch mee op de foto. Omdat we nog wat tijd over hebben klim ik de rotspartij op met een aantal van mijn reisgenoten. Ik voel me echt ‘on top of the world’.

Pas op voor Baboons!

De reisleider had ons er dus al voor gewaarschuwd, er zitten veel Baboons (Bavianen) in dit nationale park. Je ziet ook overal waarschuwingsborden. Deze apen zijn niet lief maar echt gevaarlijk. Ze leven in groepen waarbij er een sterk mannetje is. Op de terugweg treffen we een enorme groep op de weg! Ik ben toch wel blij dat ik toen weer in het busje zat! 🙂

Bezienswaardigheden Kaapstad

Ben je benieuwd naar alle bezienswaardigheden in Kaapstad? Lees deze blog van ensannereist met alle tips.

Zoek hotels in KaapstadBooking.com

Handige reistips voor Kaapstad

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
6 reacties op “Fietsen naar Kaap de Goede Hoop”
 1. Wat een prachtige fotos!! Dat moet een mooie trip zijn geweest. Die apen zijn wel n beetje eng denk ja, kunnen zo gevaarlijk zijn!

 2. Kelly schreef:

  Wat leuk! Ik ben er twee keer geweest en heb er geen mensen zien fietsen. Onthouden voor de derde keer 😉 Die apen zijn inderdaad gevaarlijk daar. Ze komen op het eten af van alle toeristen. Een reisgenoot wilde een banaan eten en terwijl ze haar mond opende om een hap te nemen, zagen we een bruine flits voorbij komen. Weg banaan!

 3. Marcella schreef:

  Wat een toffe tour! Fietsen naar Kaap de Goede Hoop, dat is natuurlijk extra tof. Deze plek (en sowieso dit land) staat nog zeker op mijn wishlist!

 4. Jenny schreef:

  Wat tof! Ik heb door het gebied gewandeld, ik wist niet dat je er ook kan fietsen. Die ga ik onthouden voor een volgende keer!

 5. Filosopete schreef:

  Die mees suidelike punt, ook waar die Indiese- en Atlantiese oseane ontmoet, is wel nie by Kaappunt nie maar by Agulhas, sowat 230km verder suid. Kaappunt is die mees suidWEStelike punt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl