Het noorden van Nieuw-Zeeland: Bay of Islands en Cape Reinga

Vanuit Auckland maakte ik een driedaagse trip naar de Bay of Islands en Cape Reinga. Dit stuk land is ontdekt door Abel Tasman en tevens een authentiek leefgebied van de Maori. Naast een bezoek aan de kaap met de vuurtoren, kun je hier ook sandboarden, het bekende 90 mile beach bezoeken en enorme Kauri bomen zien.

Cape Reinga, Bay of Islands, 90 mile beach in noorden Nieuw-Zeeland

Paihia uitvalsbasis voor Bay of Islands in Nieuw-Zeeland

Paihia is een prima uitvalsbasis waar wij twee nachten bleven op de Bay of Islands te ontdekken. Daarnaast is deze regio ook hét vakantiegebied voor de Aucklanders. Vanuit Auckland was dit nog ruim drie uur rijden, bijna 250 kilometer! En dan ben je nog niet bij Cape Reinga, dus ik raad je aan om hier wel een stop te maken. Je vindt in Paihia tientallen hostels, de een met meer vertier dan de ander en campings. Wij verbleven in het Base Hostel, dat prima dormkamers, een bar met onder meer een beerpongtoernooi en barbecue aanbood. Het dorpje heeft wat winkeltjes en een supermarkt. Check hier alle accomodaties in Paihia.

 

Tip: Tussen Auckland en Paihia zou je eventueel nog kunnen stoppen in Whangarai. Je kunt hier ook uitstekend wandelen ondervond Anto van We12Travel.

Ferry naar Russell

Uiteraard verken je de Bay of Islands het beste per boot, dus wij namen na check-in in het hostel de ferry naar Russell. Deze vertrekt vanaf de pier. Op dit eilandje liggen respectievelijk de oudste kroeg en kerk van Nieuw Zeeland. Logisch ook dat die bij elkaar liggen toch ;). We maakten een hike naar Flagship hill. Een redelijk klimmetje maar je wordt getrakteerd op een uitzicht…! Vanaf de heuvel heb je een 360 graden uitzicht over de honderden eilandjes in de baai. Daarna dwaalden we af via de jungle naar een privéstrandje. Na een frisse duik gaan we toch nog maar langs de oudste kroeg en nemen daarna de boot terug. Vanaf Flagship hill schijn je overigens de mooiste zonsondergang te hebben, dus een beklimming kan je ook ‘s avonds doen. De ferry gaat tot middernacht.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Tip: Vanuit Paihia en Russel kun je ook op een boottocht om witte dolfijnen te spotten in het wild, net als Natasja van Wat zij zegt deed.

Tour naar Cape Reinga

De volgende ochtend vertrekken we voor een tour naar Cape Reinga, wat ook weer een ruim drie uur rijden is. Dit is het meest noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland en met een dagtour van Great Sights maken we deze reis. Onze gids is een echte storyteller en ik kan me niet meer herinneren wat hij allemaal vertelde, maar het was veel en bijna non-stop. De dagtrip is een complete reis die in mijn Straybusreispakket (everywhere buspas) zit, maar je kunt hem ook los boeken bijvoorbeeld via Get your Guide.

Puketi Forest en de Kauri bomen

We maken onderweg een paar stops zoals bij Puketi Forest. Hier bekijken we de enorme Kauri bomen. Bijzonder is dat dit bos echt nog originele vegetatie is van voor de komst van de kolonisten. Op veel andere plekken van het land is de originele jungle verloren gegaan en zijn er ‘Europese’ soorten gekomen. Dat geldt ook voor dieren, waaronder de Possum’s die tegenwoordig een ware plaag in Nieuw-Zeeland zijn. Op enkele meters van de weg begint een met planken aangelegd pad dat ons echt onder enorme bomen door laat lopen. Dit bos is ook het thuis van de kokako vogel, die zich helaas niet laat zien in de vroege morgen. Het hele rondje duurt zo’n 20 minuten. Het is dus vooral een fijne stop om even de benen te strekken.

Kaap Maria van Diemen

Mooie & heilige plek

Cape Reinga is voor de Maori een heilige plek. Zij geloven er namelijk in dat de geest van een overledene hier de wereld verlaat en naar het Hawaiki reist. Het was op onze bustrip een kippenvel momentje dat we de slachtoffers van de terreuraanslag in Christchurch op 15 maart 2019 hier ook herdachten. In de geest van de Maori extra bijzonder. Voor Nederlanders is deze plek ook uniek want dit was de plek die ‘onze’ Abel Tasman ontdekte op zijn ontdekkingsreis. Bovendien is dit de plek waar de Grote Oceaan en de Tasmanzee elkaar kruisen.

 

Op het meest verre puntje staat de vuurtoren, die kan bij helder weer tot wel 50 mijl op zee schijnen. Op het moment dat we arriveren bij een stuk land dat lijkt op het einde van de wereld is het helemaal opgeklaard. Wow! Het maakt nog meer indruk dan Kaap de Goede Hoop. De baai naast de vuurtoren heet overigens Maria van Diemen, vernoemd naar de vrouw van de ‘baas’ van Tasman. Vanaf de grote parkeerplaats is het een kilometer tot de vuurtoren, maar met waanzinnige vergezichten onderweg. En nog even een praktisch dingetje, omdat een spirituele plek is mag je er niet eten en drinken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

 

Tip: mocht je echt de tijd hebben kun je de Te Paki Coastal Track lopen, deze wandeling is een rondje en duurt zo’n 5 uur. Je loopt onder meer langs Cape Maria van Diemen.

Sandboarden

Na het bezoek van deze mooie plek is het tijd voor een beetje actie. We gaan namelijk sandboarden. De zandduinen Te Paki, die niet ver van Cape Reinga liggen, zijn hier namelijk erg geschikt voor. Er is zo’n 7 kilometer aan duingebied, dus genoeg ruimte. Met een soort bodyboard klim je het duin op, waarna je op je borst een roetsj maakt naar beneden. Geen paniek als je zelf geen board hebt, die kun je langs de weg bij verschillende verhuurders huren. Neem als je van plan bent om dit te doen wel een setje schone kleren mee 😉 #sandeverywhere.

90 mile beach

Via de andere kant van het schiereiland rijden we met de bus naar 90 mile beach. Hoewel 90 mijl wat overdreven is, is het strand hier zo’n 90 kilometer lang. En extra bijzonder is dat de bus het strand op rijdt! Hij heeft speciale wielen hiervoor. Omdat ik zelf vlakbij (nog geen kilometer) het strand woon, ben ik niet echt onder de indruk, hihi. Maar het water is wel helder en even lekker om de voeten in te dompelen.

Fish & Chips

Onze buschauffeur, die vol van verhalen zat, heeft ons de hele dag lekker gemaakt met volgens hem de allerbeste fish & chips van de wereld. Die kunnen we dan ook proeven bij de Mangonui Fish Shop. Vanaf het terras hebben we geweldig zicht over het wateren met een biertje erbij smaakt dat best. Tijd om terug te keren naar Paihia voor het laatste stuk terug. In totaal duurde deze tour zo’n 11 uur! Helaas moest ik daarna ook weer terug naar Auckland, waar John Mayer op me wachtte 😉 Een goede reden al zeg ik het zelf.

Reisblogs Noordereiland Nieuw-Zeeland

Meer reisblogs lezen over het Noordereiland van Nieuw-Zeeland?

Alles weten over een rondreis Nieuw-Zeeland plannen, rondreizen met de Straybus, je visum Nieuw-Zeeland of je kledinglijst voor Nieuw-Zeeland. Klik dan ook verder.

Disclaimer: Dit artikel bevat affiliatelinks, maar deze reis maakte ik op mijn eigen gelegenheid in maart 2019.

Sanne Bakker

Sanne Bakker is eigenaar van ensanne reist. Sanne houdt van stedentrips maken en daarbij een hoop dingen bezoeken. Ze is geïnteresseerd in kunst, musea en WW2. Ook is ze in voor echte Try before you die avonturen. Daarbij heeft ze haar diploma in de Reisjournalistiek gehaald.

Deel dit bericht op...
[jpshare]
4 reacties op “Het noorden van Nieuw-Zeeland: Bay of Islands en Cape Reinga”
  1. Yvonne schreef:

    Haha, inderdaad logisch dat de oudste kerk EN kroeg vlak naast elkaar liggen. En wow, 90 kilometer strand! Indrukwekkend. Ziet er super uit.

  2. Wow! Wat is het water bij Cape Reinga helder. Het lijkt net Zuid Frankrijk! Dat sandboarden lijkt me ook supergaaf, zeker op zo’n mooi strand. En tja al dat zand overal, daar heb je vast een hoop lol voor terug gekregen 😉

  3. Anouk schreef:

    Bijzonder die bomen die horen bij de originele vegetatie van het eiland. Er zal wel veel veranderd zijn na de komst van de kolonisten. Hé en John Mayer is zeker een goede reden 😉

  4. Janet schreef:

    Dit is wel een bucketlistje hoor.. Zat eraan te denken om volgend jaar eindelijk naar Nieuw Zeeland te gaan, maar nu er meerdere reizen geannuleerd zijn, ben ik benieuwd wat de toekomst brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© copyright ensanne.nl